Minu lemmikud on õunakoogid, kus õunad on niivõrd läbi küpsenud, et lausa sulavad suus ning kook ise on mahlane-mahlane-mahlane ja just seda antud õuna-kohupiima purukook pakubki. Mahlakus kerge sidrunimekiga ja suussulavad õunaviilud. Mida veel tahta?! 🙂 Kes tahab aga traditsioonilisemat kooki, siis võib sidruni ära jätta ning katta õunaviilud hoopis kaneeliga. Maitseb väga hästi ka teisel päeval.
Tainas:
6 dl nisujahu
2 dl suhkrut
½ tl küpsetuspulbrit
200 gr võid või margariini
Täidis:
4 õuna
400-500 gr kohupiima
200 gr hapukoort
1 dl suhkrut
1 sidruni koor + mahl
4 muna
Kuumuta ahi 200°C-ni. Haki toasoe või väiksed kuubikud, jahu, suhkur ja küpsetuspulber ühtlaseks purutaoliseks massiks. Parim on seda teha kätega. Kata küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat ¾ tainapuruga. Vahusta munad suhkruga, sega hulka kohupiim, sidruni riivitud koor ja mahl ja hapukoor. Vala tainale.
Koori ja puhasta õunad, lõika õhukesteks viiludeks. Lao õunaviilud kohupiimamassile. Puista peale ülejäänud ¼ tainast ja küpseta ahjus 200°C juures 35-40 minutit.
Kui suure ahjuvormi jaoks on see mõeldud ? kas 26 sobiks ?
Pigem laiem ahjuplaat. Ise kasutan küpsetusplaati suurusega 39×34 cm. Kardan, et 26cm jaoks tuleb puruosa liiga palju.
Kas hakkida tuleb toasoe või hoopis külm, sest sooja ei anna hakkida?
Mina olen kasutanud pigem külmkapist otse võetud võid.
Väga hea kook, oleme juba seda mitu korda teinud ja külalistele pakkunud. Teisel korral tehes unustasin küpsetuspulbrit panna ja vahet ei märganudki. Enam polegi seda pannud 🙂
kasutage ainult rahfineerimata roosuhkrut
Millist suhkrut keegi kasutab jääb, siiski iga kokkaja enda otsustada. Eks ikka vastavalt isiklikule eelistusele.
kas kasutada tuleks ainult kohupiima või sobib ka kohupiimakreem või kohupiimapasta?
Kindlasti sobib ka pasta või kreem, kuid pakikohupiimaga jääb konsistents lihtsalt natuke parem.
Kas on kasutatud suurt ahjuplaati ?
Jah suurt ahjuplaati.
kas sa kasutasid maitsestamata kohupiima?
Sobib kasutada nii magus vanillikohupiim kui ka maitsestamata kohupiim, viimase puhul tuleks, siis lihtsalt suhkru kogust vastavalt maitsele ise reguleerida.
1/2 teelusikat soola võiks ka taignasse lisada. Vanaema tarkus, kuhu läheb jahu, sinna ka sool 😉
Rumal küsimus aga mida tähendab ühtlane purutaoline mass?
Nii palju kui ma oskan seletada, siis nagu selline peenike küpsisepuru taoline mass, mis on ühtlane ja ilma suuremate tükkideta. 🙂 Ehk oli abi 😀
Kook on hetkel veel viimaseid minuteid ahjus…väike viga ka vist tekstis et vahusta munad suhkruga ja siis sega muud ained sisse + veel uuesti munad
Jah tõesti 🙂 Tänan tähelepanu juhtimast, viga parandatud.
ja kommentaarika ka et kook oli väga maitsev ja kohe hakkan järgmist tegema 🙂
see on üks väga hea kook.olen mitmeid kordi teinud.teha lihtne.
Samuti kiidan, kook sai väga hea!
Ülimalt maitsev. Panin lisaks paar ploomi ja veidi seesamiseemneid, mis väikse pähkli-karamellinüansi lisasid. Ja ka paar päeva hiljem maitses hea. 🙂
Lihtsalt super hea ❤