Hoidised. Pirnid purki.

Meil oli see aasta pirni aasta. Puud ägisesid pirnikoorma all ning oksi lausa murdus selle suure koguse all, millega meie väikseid pirnipuid oli see aasta õnnistatud. Kusjuures eelmine aasta ei olnud pirnipuudel mitte ühtegi pirni. Ju, siis tuli see aasta tagasi teha ning ka eelmisel aastal kasvatamata jäänud pirnid külge pookida. Pirne sai nositud niisama päevast päeva, sõpradele ja tuttavatele jagatud, kuid otseloomulikult ka talveks purki pistetud. Valmis meie pere üks lemmikmoos pirnimoos virsikute ja mustasõstraga. Täiesti uus teema on aga kompoti maailm, sai ka see nüüd ära proovitud. Ja katsetusele tuli ka uus moosi retsept – pirnimoos laimiga. Ja ütleme nii, et viimane on minu selle suve moosiretseptide lemmik, mis lemmik. Seda moosi on saanud nüüd lausa paar korda keeta ja raudpolt on vähemalt ühe purgi jagu moosi läinud kohe kiirkorras kõhtu. Mõnusalt hapuka särtsuga moos. 

Retseptides on lisatud suhkru osas, et vastavalt magusa tunnetusele, sest nii ongi, mõni armastab magusamat moosi, teine hapukamat. Seega igaüks lõppkokkuvõttes paneb suhkrukoguse vähem või rohkem nii nagu talle meelepärane on. Nüüd aga moosi keetma. Mina aga lähen otsin sahvrist välja selle särtsuga pirni-laimimoosi ja üks-kaks-kolm jne moosisaia kaob kõhtu. 

Pirni-virsiku-mustsõstramoos

3 kg pirne

1 kg virsikuid

400 gr mustsõstart

3-5 dl suhkrut (olenevalt magusa tunnetusest)

  • Puhasta pirnid seemnetest. Koori ja viiluta. Aseta potti.
  • Eemalda virsikutest kivid, tükelda ja lisa samuti potti.
  • Lisa potti mustsõstrad.
  • Sega kõik läbi.
  • Lisa potti põhja umbes 1 dl vett.
  • Hauta tasasel tulel aeg-ajalt segades, kuni pirnid on pehmed.
  • Võta pott tulelt, püreesta moos. Aseta pott tagasi tulele, lisa juurde suhkur ja lase keema tõusta.
  • Keeda tasasel tulel, aeg-ajalt vaikselt segades, kuni moos on keema tõusnud. Eemalda vaht.
  • Pane moos ettevalmistatud kuumadesse purkidesse ja kaaneta.

Pirni-laimi moos

3 kg pirne

2 dl vett

4 laimi

4 dl suhkrut

  • Puhasta, koori ja viiluta pirnid. Aseta potti.
  • Lisa potti põhja vesi.
  • Hauta tasasel tulel aeg-ajalt segades, kuni pirnid on pehmed.
  • Võta pott tulelt, püreesta moos.
  • Aseta pott tagasi tulele, lisa juurde suhkur, laimi koor ja mahl ja lase uuesti keema tõusta.
  • Keeda tasasel tulel, aeg-ajalt vaikselt segades, kuni moos on keema tõusnud. Eemalda vaht.
  • Pane moos ettevalmistatud kuumadesse purkidesse ja kaaneta.

Pirnikompott

4 kg pirne

3 kaneelipulka

0,5 kg suhkrut

2 l vett

1 sidruni mahl ja koor

  • Keeda valmis siirup – pane potti vesi ja suhkur ning lase keema tõusta.
  • Lisa siirupisse kaneelipulk ja sidruni koor (vaid kollane osa). Lõika juurviljakoorijaga õhukesed ribad. Samuti pigista potti sidruni mahl.
  • Keeda siirupit ca. 10 minutit.
  • Eemalda sidrunikoored ja kaneelipulgad.
  • Eemalda pirnidelt südamik ja lõika pirnid sektoriteks või tükkideks.
  • Aseta pirnitükid potti ja keeda ca. 7 minutit, kuni pirnid on peaaegu pehmed.
  • Pane pirnitükid ettevalmistatud kuumadesse purkidesse, aseta peale siirup ja kaaneta.

 

Advertisements

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s