Hoidised. Salatid purki.

Selle nädala enamus õhtuid olen veetnud köögis tükeldades, keetes, segades. Ühesõnaga pottide ja purkide taga ja seda kõike selleks, et talvevarud sahvris saaks täiendust. Hoidiste maailm on minu jaoks, siiski veel suhteliselt uus. Olen purgimajandusega katsetada saanud vaid viimased paar-kolm aastat ning võtan nüüd julguse kokku ja jagan mõnda lemmikuks saanud retsepti ka siin. Täna, siis soolaste hoidiste teemal. Kuigi võin ette ruttavalt öelda, et meie pere lemmikhoidised valmivad enamjaolt ühe ja sama maitsva tomatipasta retsepti põhjal. Retsept on pärit Ragne kokkama.ee blogist, kuid aastatega olen seda mugandanud endale sobivamaks lähtuvalt sellest, kas ja mis maitseürte või köögivilju on kodus olemas. Tomatipasta põhiidee on jäänud samaks – tomatid, sibul ja maitseained – kuid olen lisanud näiteks sibulat rohkem või hoopis paprikat juurde. Eelmisel aastal valmis ka mitu laari tomatipastat erinevate ürtidega, kus ühte potti sai suurem hulk peterselli, teise hoopis basiilikut. Mind võlub selle tomatipasta retsepti juures just see, et hiljem vuristan kõik saumikseriga ühtlaseks seguks ja valmis ta ongi. Kas, siis läheb niisama tomatipastana purki või hakkan juurde lisama erinevaid köögivilju ja valmib hoopis salat. Kindlasti toon siinkohal välja maitseainete lisamise idee, mis on samuti pätsatud Ragne blogist, et tomatipastasse lisatavad maitseained tuleks panna marlist ürdikotikesse, siis ei pea hiljem neid terakesi ükshaaval potist taga otsima. Marlist ürdikotike kujutab endast lihtsalt paari marlitükikest, mille peale laotan maitseained, pakin marli otstest väikseks pakiks kokku ja seon kõvasti peale või niidiga kinni ja nii ta potti lähebki. Hiljem, kui tomatipasta valmis on lihtne ja mugav kõik maitseained korraga potist kätte saada.

Tomatipasta

See on nüüd see baasretsept, mille peale on enamus köögiviljahoidised antud postituses üles ehitatud. Nagu eelnevalt mainitud võib maitsete osas igaüks lisada seda, mida paremaks peab, kas siis rohkem sibulat, küüslauku. Teha hoopis paprikase tomatipasta või lisada erinevaid maitseürte. Kogu kupatus läheb aga saumikseriga püreestamisele ning kui soovid veel ühtlasemat segu ilma seemneteta, siis aja saadud segu peale püreestamist veel läbi sõela. Tomatipasta sobib ideaalselt suppide, lasanje ja erinevate kastmete valmistamiseks, näiteks spagetid lihapallidega tomatikastmes valmib tänu sellele tomatipastale kiirelt ja lihtsalt.

2 kg tomateid
1 suur sibul
40 g pruuni suhkrut
1 tl soola
3 spl äädikat
paar värsket ürdioksa (minu lemmikud on näiteks basiilik või tüümian)

Maitseained:
0,5 tl piprateri
1 tl kuhjaga sinepiseemneid
1-2 kaneelipulka
1 muskaatpähkel
5 loorberilehte
0,5 tl nelki

  • Tükelda tomatid ja pane potti. Ise eemaldan alati ka tomatilt varreotsa koha.
  • Viiluta sibul ning pane samuti potti.
  • Lisa suhkur, sool, äädikas ja ürdioksad.
  • Seejärel valmista ürdikotike (kirjeldus üleval tekstis) ja lisa see samuti potti.
  • Lase segul suurel kuumusel keeta hakata ning, kui see on juhtunud, alanda kuumust ja lase segul vaikselt veel umbes tund aega podiseda, aeg-ajalt segades.
  • Eemalda maitsekotike ja püreesta saadud tomatimass.
  • Maitse veel üle, kas on vaja lisada soola, pipart või äädikat.
  • Pane tomatipasta ettevalmistatud kuumadesse pudelitesse-purkidesse ning kaaneta.

Tšilline tomatikaste ehk meestemoos

Retseptiks on ikka sama tomatipasta baasretsept, kuid siia hoidisesse olen julgelt lisanud tšillit. Ja julgelt on ikka julgelt, sest ka tugevamatel tšilli armastajatel on võtnud see “moos” pisara silmanurgast välja. Tšillikaste sobib hästi tugevatele isenditele niisama toidu kõrvale tarbimiseks, kuid samuti on ideaalne väikse särtsu lisamiseks erinevate kastmete ja pajaroogade maitsestamisel. Aga eks igaüks saab ise tšilli koguse lisamisel teha just endale parajalt särtsaka kastme. 

2 kg tomateid

10-15 tk tšillit
1 suur sibul
40 g pruuni suhkrut
1 tl soola
3 spl äädikat

Maitseained:
0,5 tl piprateri
1 tl kuhjaga sinepiseemneid
1-2 kaneelipulka
1 muskaatpähkel
5 loorberilehte
0,5 tl nelki

  • Tükelda tomatid ja pane potti. Ise eemaldan alati ka tomatilt varreotsa koha.
  • Viiluta sibul ning pane samuti potti.
  • Lõika tšillid pooleks ja lisa potti (koos seemnetega).
  • Lisa suhkur, sool, äädikas.
  • Seejärel valmista ürdikotike (kirjeldus üleval tekstis) ja lisa see samuti potti.
  • Lase segul suurel kuumusel keeta hakata ning, kui see on juhtunud, alanda kuumust ja lase segul vaikselt veel umbes tund kuni poolteist aega podiseda, aeg-ajalt segades.
  • Eemalda maitsekotike ja püreesta saadud segu.
  • Aja saadud segu läbi sõela, eemaldades nii seemned.
  • Pane tomati-tšillipasta ettevalmistatud kuumadesse pudelitesse-purkidesse ning kaaneta.

Köögiviljahoidis tomatikastmes

Siinkohal on hoidise põhjaks taas seesama tomatipasta. Valmista esimese retsepti järgi tomatipasta. Püreestatud segu lisa tagasi tulele madalale kuumusele ja lisa juurde oma eelistuse järgi sobivad köögiviljad:

1,5 kg suvikõrvitsat (kooritud, tükeldatud, vajaduselt suuremad seemned ehk keskmine osa eemaldatud)

4-5 porgandit (kooritud ja jämeda riiviga riivitud)

4 paprikat (puhastatud ja tükeldatud)

500-600 gr valgeid türgi ube (puhastatud, otsad lõigatud ja tükeldatud)

3-4 tk tšillit (pooleks lõigatud, väiksema teravuse armastajatel ilma seemneteta)

Olen valmistanud hoidiseid, kus sees on olnud kõik üleval mainitud köögiviljad, kuid on valminud ka vaid tomatipasta ubadega. Samuti on valikuline tšilli lisamine.

Kui köögiviljad on tomatipastale lisatud, sega kõik läbi. Hauta pliidil tasasel tulel aeg-ajalt segades 30-45 minutit, olenevalt lisatud köögiviljade kogusest (näiteks kui on lisatud tükeldatud suvikõrvitsat või ube,siis hauta kauem, kui on lisatud vaid riivitud porgandit või paprikat kulub vähem aega). Võta hoidis tulelt ja pane kuumadesse eeltöödeldud purkidesse ja kaaneta.

Küüslaugune köögivilja salat tomatikastmes

Valmista tomatipasta (esimene retsept).

Lisa köögiviljad:

u. 1,5 – 2 kg jämeda riiviga riivitud suvikõrvitsat (siin retseptis on suvikõrvits jäetud koorimata, kuna see on riivitud kujul hoidises)

4-6 suuremat porgandit (kooritud ja jämeda riiviga riivitud)

4 paprikat (puhastatud ja väga väikesteks tükkideks tükeldatud)

6-8 küüslauguküünt (puhastatud ja läbi küüslaugupressi surutud). 

Hauta pliidil tasasel tulel aeg-ajalt segades 30 minutit. Maitse ning vajadusel lisa juurde soola, pipart või äädikat.  Võta hoidis tulelt ja pane kuumadesse eeltöödeldud purkidesse ja kaaneta.

Peedi-suvikõrvitsa küüslaugu salat

See on nüüd küll üks salat, mis valmib ilma tomatipastata, kuid maitseb see eest ikka mõnusalt. Üks talvine vitamiinipomm oma küüslaugu koguse poolest. Salat mekib hea just peedi-küüslaugusalati austajatele. 

2 kg punaseid peete

2 kg suvikõrvitsat

2 suuremat sibulat

6-8 küüslauguküünt

200 ml õli

3 tl soola

1 tl musta pipart

0,5 dl suhkrut

2 spl äädikat

  • Keeda peedid pehmeks või küpseta ahjus.
  • Lase peetidel jahtuda, koori ja riivi jämeda riiviga.
  • Koori suvikõrvits ja puhasta suurematest seemnetest. Riivi jämeda riiviga.
  • Koori sibul ja tükelda väikesteks tükkideks, võid ka samuti riivida jämeda riiviga.
  • Pane paksupõhjalise poti põhja õli.
  • Kui õli on kuum lisa potti sibul, kuumuta kuni sibul on pehme ja klaasjas.
  • Lisa peet, suvikõrvits ning purustatud küüslauk.
  • Lisa sool, suhkur ja pipar. Sega kõik läbi.
  • Hauta tasasel tulel 30-45 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Sega aeg-ajalt.
  • 10 minutit enne valmimist lisa äädikas.
  • Võta salat tulelt, pane kuumadesse eeltöödeldud purkidesse ja kaaneta.

 

 

Advertisements

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s