Suur võileib Merevaigu juubeliks

Sel aastal tähistab Eestis tuntud sulajuust Merevaik oma 50-ndat juubelit. Juba pool sajandit oleme saanud oma maitsemeeltele pakkuda just seda sulajuustu. Muidugi tänasel päeval on maitsete varieeruvus küll erinev kui 50 aastat tagasi, kuid usun, et sama hea on see sulajuust küll. Minu lemmikute hulka Merevaigu valikust kuuluvad krevettidega ja röstkanaga sulajuust.  Samas täiesti uus ja põnev leid Merevaigu valikust oli suitsujuustuga Merevaik. 

Merevaigu juubeli tähistamiseks katsetasin erinevaid retsepte just selle juubilari erinevate sortidega. Üheks katsetuseks oli nii öelda võileivatort, mis lõppkokkuvõttes nägi pigem välja kui suur-suur võileib. Võileivatordi moodi oleks ta vast rohkem välja näinud, kui katsetajal oleks olnud mahti sai ka ümbert katta juututäidisega ning kaunistada riivitud juustu vms. Aga meile sobib ka nii. Ehk, siis tähistasime Merevaigu aastaid ühe suure võiku söömisega. 

1 suur viilutamata sai (Poodiumi Päris Kodusai, 650 gr)

2 dl aedviljapuljongit

Singitäidis:

200 gr suitsusinki

4 keedetud muna

1 pikk kurk

200 gr Merevaiku Saaremaa veise piprasingiga

Juustutäidis:

100 gr riivjuustu

2 küüslauguküünt

1 dl majoneesi

soola ja pipart täidiste maitsestamiseks

 

  • Lõika sai pikkupidi viiludeks
  • Singitäidise tarbeks tükelda sink väikeseteks tükkidest. Koori munad ja purusta kahvliga. Koori ja viiluta kurk. Eemalda keskmine seemntega osa ning alles jäänud tugev viljaliha tükelda väikesteks kuubikuteks. Segu omavahel kokku sink, muna, kurk ja Merevaik. 
  • Juustutäidise tarbeks sega omavahel kokku riivjuust ning majonees. Riivi või purusta juurde küüslauguküüned. Maitsesta soola ja pipraga. 
  • Aseta serveerimisalusele saia kõige alumine kiht. Immuta kergelt puljoniga ning määri peale esimene kiht singitäidist. 
  • Lisa täidise peale järgmine saia viil, immuta samuti kergelt puljoniga ning määri peale juustutäidis. 
  • Jätka täidistega kordamööda ka järgmiste kihtide puhul. 
  • Valmis võileib kata toidukilega, aseta võimalusel peale rasku (nt. teine taldrik või raskem lõikelaud) ning jäta kuni 3 h või kauemaks külma seisma.

 

 

Advertisements

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s