Pohla-toorjuustukook piparkoogi põhjal

Nüüd on veel viimane aeg ära kasutada viimased piparkoogid ning teha üks talvistest maitsetest pakatav kook. Jõulud on küll möödanik, kuid kuna köögikapis leidus veel pakike piparkooke, siis üks meie pere traditsiooniline talvekook saigi valmis. Piparkoogid võib muidugi ka asendada tavaliste küpsistega ja teha koogi küpsisepõhjal, kuid piparkoogid, apelsin ja pohlad annab kokku just selle mõnusa talvise koogi. 

Selle koogiga on mul eelmise aasta jõuludest meeles üks “tore” seiklus ja õppetund sellest, et kui lahtikäiva koogivormi puhul nupp, mis hoiab koogivormi tugevalt koos, on hakanud nõrgaks jääma ja otsustab ise lahti tulla põhja ümbert, siis oleks mõistlik tegu uus vorm osta. Kahjuks ma ignoreerisin seda fakti liiga kaua ja see maksis ka ühel jõulueelsel õhtul valusalt kätte. Nimelt oli sama retsepti järgi valminud ilus kook, ilusti lahtikäivas koogivormis ja suundumas ahju poole, kui äkki ilusti-kenasti täpselt ahju ukse kohal otsustas koogivorm plaksti lahti minna ja kogu mõnusalt voolav sisu oli mööda kuuma ahju ja ahjuukse vahel ja põrandal laiali. Mida sellises olukorras teha? Nutta või naerda? Ma olen üsna kindel, et tegin sel hetkel mõlemat, sest kogu koogi ettevalmistamise töö ja vaev päädis hoopis sellega, et ahi tuli paigast nihutada, et ahju alt “kooki” kokku koristada, ahju uks tuli lahti keerata, et klaasi ja ukse vahelt “kooki” koristada no ja muidugi rääkimata sellest, et kuuma ahju sisse kukkunud “kook” kõrbes sinna ära.  Koogi ettevalmistamisele kulunud a’la kakskümmend minutit olid köömes sellega, mis kulus pärast “koogi” kokku koristamisele. Igatahes õppetund vastu võetud sai järgmine päev külakostis poekooki ostetud, sest olgem ausad peale seda rõõmsat koristamist oli küpsetamise isu kadunud, no vähemalt senikauaks, kuniks uus vorm olemas oli. 

Pohla-toorjuustukook

200 gr piparkooke
50 gr võid
500 gr toorjuustu
200 gr hapukoort 20%
1 suure apelsini mahl ja koor
2 muna
2 dl suhkrut
200 gr pohli

Pohla-toorjuustukook

Purusta piparkoogid köögikombainis peenikeseks puruks. Sulata kastrulis või. Sega või piparkoogi puruga ning suru (26cm) lahtikäiva küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja.
Riivi apelsinilt oranž koore osa peenikese riiviga. Sega kausis toasoe toorjuust, hapukoor, munad, suhkur, apselsini koor ja mahl. Kõige viimasena sega hulka pohlad, jättes ühe peotäie jagu pohli eraldi koogi peale puistamiseks. Vala toorjuustu segu piparkoogi põhja peale ja raputa peale pohli.
Küpseta 180°C juures 35-40 minutit. Enne serveerimist lase koogil jahtuda.

Pohla-toorjuustukook

 

Advertisements

Jaga oma mõtteid

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s