Tuuletaskud kohupiimaga

Vastlapäeva puhul jagavad paljud hernesupi ja traditsiooniliste vastlakuklite retsepte. Minu puhul see nii ei ole, sest hernesupi asemel sööme me tavaliselt oasuppi (mis muideks maitseb nagu hernepüreesupp) ja vahukoorega vastlakuklite asemel eelistan mina hoopis kohupiimakreemiga tuuletaskuid. Ei ole mina suur vahukoore sõber ja seega üks mõnus tuuletasku ampsuke meeldib mulle palju rohkem.

Keedutaigna põhiretsept pärineb klassikute klassikast retseptiraamatust “Saiad, pirukad, koogid”, autor Ida Savi ja trükiaasta 1980. Mina polnud veel ilmavalgustki näinud kui juba sellised tähtsad raamatud trükivalgust nägid. Aga nii on, klassikute vastu lihtsalt ei saa. Samas tänapäevaselt häid soovitusi keedutaigna valmistamiseks leidsin ka Rannamõisa toidublogist.

Tuuletaskud kohupiimaga

Keedutaigna retsept, siis järgmine:

3 dl vett

75-100 gr võid

1/2 tl soola

180 gr jahu

4 muna

Antud taigna kogusest tuli 35 väikest tuuletaskut.

Lase vesi koos või ja soolaga potis keema tõusta. Tõsta pott tulelt ja vala jahu korraga kuuma vedelikku ning sega tugevalt, et moodustuks ühtlane tainas. Pane pott uuesti tulele ja kuumuta pidevalt segades seni kuni tainas poti küljest lahti lööb ja moodustab ühtlase palli. Võta pott tulelt ja lase taignal natuke jahtuda. Lisa ükshaavalt munad, segades tainast iga muna lisamise järel korralikult.  Valmis taigen peab olema ühtlane, läikiv ja paraja paksusega, et see plaadile pannes laiali ei valguks.

Pritsi tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed pätsid, mida küpseta 210-220°C juures ahjus 10-15 minutit, siis vähenda kuumust  200°C-ni ja küpseta veel 10-15 minutit. Küpsetamise lõpus lülita ahi välja ja jäta tuuletaskud lahtise ahjuuksega umbes 5 minutiks ahju seisma (siis ei vaju tuuletaskud kokku). Kui tuuletaskud, siiski kokku vajuvad tuleks need natukeseks ajaks tagasi ahju panna, kus nad siis uuesti kerkivad.

Tuuletaskud kohupiimaga

Kohupiimakreem:

200 gr kohupiimapastat

200 ml vahukoort

2 spl suhkrut

2 tl vaniljesuhkrut

 

Vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks.  Sega hulka vaniljesuhkur ja kohupiimapasta. Täida tuuletaskud tordipritsi abil kohupiimakreemiga. Serveerimisel raputa üle tuhksuhkruga.

Teine võimalus on tuuletaskutel serv lahti lõigata ja tõsta lihtsalt lusikaga kohupiimakreem tuuletasku vahele.  Juhul kui tordipritsi käepärast ei juhtu olema.

Tuuletaskud kohupiimaga

 

2 Comments Add yours

  1. Anonüümne ütleb:

    Tegin eile tuuletaskuid ja kõik olid vaimustuses! Retsept on hea, asun ka teisi katsetama!
    Suur tänu

  2. katrin ütleb:

    Liis,te olette lihtsalt super! Kõik mida teie retseptide järgi teha,see on kindla peale imehea. Palun ärge ära väsige,jagage annet edaspidigi! Äitäh kogu meie pere poolt.

Jaga oma mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s