Keeruga piparkoogid – piparkoogitikud ja piparkoogikeerud

Viimases ajakirjas Oma Maitse olid teistmoodi piparkoogiretseptid Marju Randmeri sulest ja fotoaparaadist. Mind paelus id need just seepärast, et tegemist on teistmoodi piparkookidega, mitte tavapäraste glasuuritud versioonidega. Seekord otsustasin ise ära proovida piparkoogitikud. Ja sealt edasi sündis mul juba piparkoogitamise käigus  uus idee ning tulemuseks olid pisikesed nöpsid piparkoogikeerud fariinisuhkruga.

Mulle meeldisid mõlemad versioonid. Piparkoogikeerud on just sellised mõnusad pisikesed ampsukad ja piparkoogitikud on hea nosimismaterjal tee kõrvale. Kusjuures viimaste puhul oli ka külalistel raske aru saada, et tegemist on piparkookidega, egas vist seepärast, et tavapäraselt sellisel kujul ja viisil piparkooke ei küpsetata …. aga nii just ongi lõbusam🙂

PiparkoogitikudPiparkoogikeerud

Piparkoogitikud

Keeruline oli niivõrd õhukest tainast spiraali keerata, sest tainas kippus kohe katki minema, kuid hakkama sain siiski. Retseptis on õpetus, et spiraalid tuleks panna ahjuplaadile ja siis veega üle pintseldada ning suhkruga üle puistada. Esialgu katsetasin ka teistpidi, et pintseldasin lahtirullitud taina vee ja suhkruga üle ning seejärel lõikasin ribadeks ja keerasin spiraalideks … Sai ka nii tehtud, kuigi ainus miinus selle juures oli see, et kuna tainas oli juba veega kokku tehtud, siis see kippus kleepuma. Seega järeldus, tehke nii nagu retseptis soovitatud🙂 Oma Maitse retsept oli muidugi selles osas ka äärmiselt täpne … välja toodud taina rullimisel kui paksuks tainas rullida, milliste mõõtudega ja millise suurusega taignaribad lõigata. Mina nii täpne muidugi ei olnud ja rullisin lõikasin nii kuidas sisetunne ütles ja silm juhatas. Täpne retsept aga nüüd allpool.

Piparkoogitikud

piparkoogitainast 200 gr

Suhkrut 3-4 spl

pintseldamiseks vett

 

Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga. Rulli piparkoogitainas jahusel pinnal umbes 3 mm paksuseks ning ühest otsast 20 cm pikkuseks tükiks. Lõika tainast 1 cm laiused ja 20 cm pikkused pulgad. Tõsta ükshaaval küpsetuspaberile ja keera tikud spiraali. Kui kõik spiraalid on ahjuplaadil pintselda need veega ja puista üle suhkruga. Küpseta 200°C juures 10 minutit. Lase jahtuda ja naudi!

 Retsepti päritolu: Ajakiri Oma Maitse, detsember 2012.

Piparkoogitikud

Piparkoogikeerud

Piparkoogikeerud on, siis minu väike leiutis, kuna piparkoogitikkude tegemise käigus ma lihtsalt mingi hetk ei viitsinud enam rullida ja mõõta ja keerutada tikke. Seega tuli idee teha hoopis mingeid küpsiseid ja mis oleks veel lihtsam kui rulli keeratud piparkoogitainas, mille vahele on puistatud fariinisuhkrut. Ja tulemus oli hea, igati suurepärane🙂

Koguste osas jään siinkohal vastuse võlgu, sest kahjuks seekord ei mõõtnud ega kaalunud. Kõike tunde ja silma järgi🙂

Piparkoogikeerud

piparkoogitainast

fariinisuhkrut

vett pintseldamiseks

Piparkoogikeerud

Rulli piparkoogitainas lahti. Pintselda kergelt üle veega ning raputa peale fariinisuhkur. Keera tainas rulli ning lõika väikesteks tükkideks. Pane tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lõikeosa allpool ja suru kergelt laiali. Küpseta 200°C juures 10 minutit.

Piparkoogikeerud

Piparkoogikeerud

Jaga oma mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s