EBAKÜDOONIA – EESTI SIDRUN

Kas te teate missugune vahva tegelane on ebaküdoonia? Ahh, et misasi see veel selline on🙂 Mina võin julgelt öelda, et sügise saabudes ootab minu hing ja maitsemeel ka ebaküdooniate valmimist. Ja mis asjapulk see ebaküdoonia siiski on?  Ebaküdoonia on kui sidrun, selline hapu ja kollane vili, mis välimusetl meenutab kui pisikest õuna, kuid oma maitseomadustelt on hapu-hapu. Niisama nagu õuna süüakse amps-ampsu haaval ei anna seda küll süüa.  Kasvab ta selliste pisikeste maadligi põõsaste küljes. See oli nüüd puhtalt minu isiklikust vaatevinklist antud iseloomustus, keda aga huvitab rohkem teaduslik tekst selle vahva tegelase kohta, siis seda leiab juba näiteks siit.

Aga mida täpselt ebaküdooniast valmistada? Igal aastal teen mina kindlasti külmkappi purkidesse ebaküdooniasiirupit, mida on jube hea talvel tee sisse panna ja tee maitseb kusjuures palju paremini kui sidruniga. Mõnikord ei lisa ma üldse teedki mitte, vaid kohe ebaküdoonia tükikesed ja siirupi kuumale veele ja saab väga hea joogi. Kelle jaoks liiga hapu saab alati suhkrut juurde lisada.

Tavapärane vitamiinipomm sai selgi aastal purki tehtud, kuid kuna ebaküdooniaid oli meie aias sel aastal suuremal kogusel, siis tuli huvi katsetada seda huvitavat vilja ka teistes retseptides ja kahetsema ma ei pidanud. Kasutasin värskelt pressitud ebaküdoonia mahla (riivisin ebaküdooniad köögikombainiga ära, lasin hetke a´la 10 min seista ja siis pigistasin lihtsalt käte vahel sõela kohal riivitud ebaküdooniatest mahla välja. Toitudes kasutasin täitsa puhast mahla ehk eraldi suhkrut ma mahla sisse ei lisanud) ning maitse oli mõnusalt hapukas. Katsealusteks said ebaküdoonia-kohupiima muffinid ja õhuline ebaküdoonia tort.

 

Ebaküdooniasiirup

Igal aastal on minu külmkapis purk või paar seda siirupit ootamas. Ainuke miinus selle juures on ebaküdooniate puhastamine, sest nad on niivõrd pisikesed ja kõvad, et seest seemnete ja kesta väljasaamine on parasjagu tegevus aga tulemus on seda väärt!

ebaküdooniaid

suhkrut

Puhasta ebaküdooniad seemnetest ja seemnekodadest (-kestadest), viiluta ja lao suhkruga kihiti purki. Sulge purgikaas tihedalt/kõvasti ja jäta külmkappi seisma. Suhkur purgis lahustub peagi ebaküdoonia mahlaga ja tulemuseks on mõnus hapukas siirup, mida on hea sooja tee sisse lisada.

 

Ebaküdoonia-kohupiima muffinid

 Mõnusalt hapukad ja toekamad muffinid. Kartus, et ebaküdoonia mahla kasutades jäävad muffinid liiga hapuks ei osutunud tõeks. Muffinid olid mõnusalt hapuka mekiga. Glasuuriks sai kasutatud hapukoore-suhkru ja taaskord ebaküdoonimahla segu, kuigi ka ilma gasuurita maitsesid muffinid head, isegi lapsele.

4 muna

3dl suhkrut

4,5 dl jahu

3 tl küpsetuspulbrit

125 gr margariini

200 gr kohupiima

1,5 dl ebaküdooniamahla

Sulata margariin ja lase jahtuda. Mikserda munad suhkruga heledaks tihedaks vahuks. Sega jahu ja küpsetuspulber eraldi kausis omavahel läbi. Sega sulatatud margariin ja kohupiim munavahu hulka. Lisa ebaküdoonimahl. Lõpuks sega ettevaatlikult hulka jahu-küpsetuspulbri segu. Hea on seda teha vispliga, nii saab tainast ilusti läbi segatud. Jaga tainas muffinivormidesse ja küpseta 200°C juures 20 minutit.

 

Õhuline ebaküdoonia tort

 Mõnikord ikka õnnestub midagi sellist ka kokku küpsetada-valmistada, mille puhul kohe mitte ei suuda lusikat käest ära panna. Just selline asi oli katsealune ebaküdooniamahla saagas – õhuline ebaküdoonia tort. Lihtne ja kiire valmistada, seisab külmkapis ja laseb sööjal pikkisilmi oodata õiget hetke. Oiiii jaaaaah.  Kuna olen ise hapukate magustoitu fänn, siis see tort oli minule superluks amps. Parajalt hapukas, kuid samas magusa küpsisepõhjaga ja õhuline vahuline.

1 pakk Selga või Kalevi küpsiseid (maitsevalik jääb igaühe enda otsustada)

80 gr võid

200 ml vahukoort

500 gr maitsestamata jogurtit

1 dl ebaküdoonimahla

8 spl tuhksuhkrut

20 gr zelatiini

kaunistamiseks šokolaadi (šokolaadi puudumisel kaunistasin enda torti mesikäpa batoonikommidest riivimisel saadud puruga)

Purusta küpsised peeneks puruks, väga mugav ja hea on seda teha köögikombainiga. Sulata või ja sega küpsisepuru hulka. Suru puru lahtikäiva koogivormi põhja, vormi põhi võiks olla vooderdatud küpsetuspaberiga. Aseta 15-20 minutiks külmkappi tahkuma.

Vahusta vahukoor. Sega ettevaatlikult hulka maitsestamata jogurt ja ebaküdooniamahl. Sõelu hulka ka tuhksuhkur ja sega kõik ettevaatlikult läbi. Valmista zelatiin. Kõige parem on seda teha vastavalt pakil olevale juhendile, kuid minu versioon zelatiini sulatamisest on järgmine. Pane zelatiinipulber klaasi ning lisa juurde 6 spl kuuma keedetud vett. Sega korralikult läbi ja jäta klaas kuuma veega täidetud nõusse, et zelatiin saaks korralikult ära sulada. Lisa vedel zelatiin vahukoore-jogurti segule ja sega korralikult läbi. Minu lemmiktöövahend segamisel on taaskord vispel. Vala segu küpsisepõhjale. Kaunista pealt riivitud šokolaadiga või nagu minu tordi puhul riivitud mesikäpa batoonikommikeste puruga. Kaunistada võib muidugi ka pärastpoole vahetult enne serveerimist. Tort peaks külmkapis tarduma vähemalt 4-5 tundi, parem isegi üleöö.

Jaga oma mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s