RSS Feed

Plov

Posted on

Küsiti mu käest ükspäev plovi retsepti. Eks ma jagan enda lemmikut plovi meisterdamise viisi, kuigi usun, et neid plovi retsepte on mustmiljon erinevat ning igaüks teeb ikka midagi isemoodi juurde … kes lisab rosinaid, kes teeb lambalihaga ja ega käesolev retsept klassikaliste pilaffide sekka ennast küll paigutada ei julgegi. Aga ütleme nii, et meie pere kiidab ja sööb seda rooga isegi päris tihti, sest minu pisikesele noorhärrale maitseb see roog eriti hää. Tavaliselt kui plov õhtusöögiks on, siis on raske uskudagi, et ühele väiksele lapsele mahub nii palju toitu sisse. Järelikult halb ei saa see just olla :) Olen korra proovinud teha ka ühte päris õiget pilaffi kokaraamatu järgi näpuga järge ajades ja puha, kuid maitsed olid meie jaoks natuke liiga võõrad ja teistsugused ning see retsept enam pole loosi läinud. Nüüd on siis välja kujunenud selline kodune lihtne ja maitselt mahe versioon.

Plov

500 gr sealiha

1 keskmine sibul

3 dl riisi (keetmata muidugi)

1 suurem porgand

3 dl tomatipüreed

2 kanalihapuljongikuubikut

1 liiter kuuma keedetud vett

maitsestamiseks soola, pipart, lihamaitseainet

peotäis hakitud värsket peterselli

 

Tükelda sealiha väikesteks kuubikuteks (mina tükeldan ikka päris-päris pisikesteks, et paremini läbi hauduks ja pisiperel parem süüa oleks). Samuti tükelda sibul. Koori porgand ja riivi jämeda riiviga või tükelda väikesteks kuubikuteks. Pruunista liha pannil, maitsesta lihamaitseainega. Lisa pannile samuti sibul ja porgand ning kuumuta mõned minutid. Lisa segusse riis ning sega kõik omavahel läbi. Lahusta puljongikuubikud vees ning vala pannile teiste ainete peale umbes 0,75 liitril puljongit.  Lisa samuti tomatipüree. Sega kõik korralikult läbi. Hauta plovi tasasel tulel kaane alla umbes 30 minutit, aeg-ajalt segades. Poole valmimise ajal lisa ka ülejäänud puljong riisile ning maitsesta soola ja pipraga. Kasuta kindlasti kõrgemate äärtega panni, sest riis ju paisub kõvasti.

Kui plov on valmis sega sisse hakitud petersell.

PS: Tomatipüreest kasutan mina allolevat varianti. Viimasel ajal on just meeldima hakanud ürtidega versioon. Müügil on seda tomatipüreed igas suuremas kaupluseketis.

TP

About these ads

2 responses »

  1. Anonüümne

    Meil on see toit ka pere lemmikutest.Vaatasin,et koostisained ja kogused on umbes samad,mis mina kasutan.Kui,siis lihtsalt veidi suurema koguse,kuna rahvast ka laua taga rohkem.Alati panen ka küüslauku.Seda panen igale poole,kuhu võimalik ;) Kõige suurem erinevus on see,et meie peres läheb kõik koos suurde haudepotti kokku,panen vaid kihiti,ei sega ja suurde puuahju kaheks tunniks.On ikka maailma parim hää asi,kui tuled külmast õuest ja tuba on sooja plovi lõhna täis!
    Edu!

    Vasta
    • Oi usun, et puuahjus tuleb ka üks vägev ja maitsev plov. Puuahju toitudel on ikka teistmoodi mekk. Mina pean oma toidutegemist harrastama, siiski vaid tavapliidil ja plovi teen kõrgete äärtega pannil ja aeg-ajalt segades, et põhja ei kõrbeks. Maitseb siiski hea :)

      Vasta

Jaga oma mõtteid

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: